Huilbaby’s leiden in veel gevallen tot wanhoop bij de ouders. Is dat bij jou ook het geval lees dan vooral verder.
Wanneer spreek je van een huilbaby?
Als een baby gedurende 3 dagen per week minstens 3,5 uur per dag dan spreek is je kindje officieel een huilbaby (normaal is ongeveer 1 tot anderhalf uur per dag). Deze kenmerken komen voor bij 10 tot 15% van alle baby’s. In veel gevallen zal je kindje echter nog veel meer huilen. Het oppakken en troosten helpt dan vaak niet of slechts voor even. Het is belangrijk dat je snel uit deze vicieuze cirkel komt. Als je kindje namelijk moe is gaat het sneller huilen en van dat huilen wordt het nog vermoeider. Op deze manier gaat je kindje steeds harder huilen.
Huilbaby’s vergen veel van de ouders
Heb je een kindje dat veel huilt dan is dat heel zwaar. Vaak voelen deze ouders zich ook niet gehoord bij het consultatiebureau en krijgen ze tips als: zorg voor rust en regelmaat en dan komt het goed. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak blijkt dat er toch een andere oorzaak is waardoor het kindje huilt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de baby pijn heeft doordat het centrale zenuwstelsel nog niet volledig ontwikkeld is of dat er een interne kwetsuur is van tijdens de bevalling die nog moet helen. In dat geval kan een Ostheopaat wellicht uitkomst bieden.
Tips bij een huilbaby
Volgens een onderzoek van TNO komt het in 1 op de 20 gevallen voor dat de ouders bij een huilbaby iets doen dat schadelijk is voor de baby. Dit gaat van smoren tot zelfs het uitdelen van een tik. Dit is natuurlijk een vorm van kindermishandeling en dat wil je niet. Gebruik deze tips als je een huilbaby hebt. Er is namelijk geen standaard behandeling voor een huilbaby.
- Houd bij hoelang jouw kindje daadwerkelijk huilt op een dag. Is dat minder dan anderhalf uur dan is dit normaal. Dit wordt vanzelf minder.
- Accepteer dat je baby huilt en dat dit niet door jou komt en ook niet tegen jou is gericht.
- Zorg dat je zelf fit genoeg bent om met je kindje om te gaan. Vraag hulp aan familie en bekenden om zelf ook aan je rust toe te komen. Jouw positieve energie zal uitstralen naar je kindje.
- Ga het gesprek aan op het consultatiebureau. Zorg ervoor dat je daar uitgerust naar toe gaat.
- Vertrouw op je intuïtie. Vermoed jij dat er iets met je kindje aan de hand is vraag dan een verwijzing naar een kinderarts.
- Wissel het troosten van je kindje af tussen jou en je partner. Zorg dat je de tijd die je niet troost aan jezelf besteed. Vergeet op de momenten dat je kindje wel rustig is niet leuke dingen met je partner te doen.
- Zorg voor afleiding voor je kindje. Dit kan zijn door babymuziek te draaien, voor te lezen en gewoon lekker knuffelen.
Heb jij zelf een huilbaby of heb je ervaring met huilbaby’s laat dan weten hoe je dit opgelost hebt. Je maakt hier heel veel ouders blij mee!